Inici / actualitat

ACTUALITAT

Sant Joan de Vilatorrada inicia el procés per canviar el model de recollida de residus
18/09/2023

Durant aquest mes de setembre, la localitat de Sant Joan de Vilatorrada ha iniciat a un procés de transició que té com objectiu abandonar l’actual model de recollida de residus convencional, que consisteix en la recollida de 5 fraccions, envasos, paper i cartó, vidre, orgànic i resta, des de contenidors instal·lats al carrer. 

En aquest sentit, el consistori i la Mancomunitat del Caderner han concertat dues trobades informatives amb el propòsit de presentar i debatre les dues alternatives possibles per la futura gestió de residus domèstics a la localitat, a la vegada que es recullen les inquietuds i preocupacions dels residents. El models escollits per substituir l’actual sistema són el porta a porta (PaP) i el contenidor tancat amb control d’accés.

La primera sessió ha tingut lloc el dijous 14 de setembre a la Sala Petita de Cal Gallifa, i la segona es durà a terme el divendres 22 al Casal de Barri del Sector Llobet. A més, està previst que durant aquestes sessions informatives es presentin els informes tècnics realitzats en localitats veïnes, per tal de conèixer la naturalesa del funcionament dels models de recollida porta a porta i de contenidors tancats. Entre aquests municipis es troben El Pont de Vilomara i Rocafort, on s’utilitza el model de contenidor tancat, i municipis de la Mancomunitat La Plana, que inclou una desena de municipis d’Osona amb el model de recollida porta a porta.

La intenció és introduir el canvi a mitjans de l’any 2024, coincidint amb la finalització del contracte de serveis vigents amb l’empresa adjudicatària del servei.

A finals del primer trimestre passat es va dur a terme sessions del Quadern de Debat Ciutadà, un espai per a la reflexió sobre el municipi i proposició de millores pel futur, on es va informar a la ciutadania sobre la intenció d’efectuar el canvi de model de gestió de residus i es van enquestar a més de 500 participants per tal de conèixer els hàbits a l’hora de dipositar els residus i les seves preferències respecte les dues alternatives proposades. En aquest sentit, el motiu impulsor del canvi  és assolir els objectius fixats per la normativa europea a la vegada que s’implanta un model de recollida més eficient per tal d’augmentar la quantitat i la qualitat de les fraccions selectives. 

En aquest context, els recomanem que consultin les següents actuacions de la Plataforma on s’expliquen la incorporació de sistemes d’obertura mitjançant una targeta magnètica en els contenidors de recollida de residus (consulta aquí), el plec tipus de prescripcions tècniques per a la contractació del servei de recollida i transport de residus municipals amb sistema porta a porta (consulta aquí) i la incorporació de les noves tecnologies en els sistemes de recollida porta a porta: cubells amb xips (consulta aquí).

Subscriu-te al butlletí
de Residus Municipals
per estar al dia de totes
les novetats

Nom i cognoms *
Adreça electrònica *
Àmbit Professional
Organisme