ACTUALITAT

Diversos supermercats catalans ja ofereixen incentius pel retorn d’envasos reutilitzables 

Diversos supermercats catalans ja ofereixen incentius pel retorn d’envasos reutilitzables 

Algunes cadenes de supermercats presents a Catalunya com BonÀrea, Veritas i Ametller Origen ja ofereixen a la seva clientela la possibilitat de retornar certes tipologies d’envasos d’aliments i begudes a canvi d’un incentiu econòmic. 

Les diferents iniciatives busquen recompensar amb petites quantitats de diners la devolució d’envasos com ampolles de vidre o safates de plàstic per la seva posterior recuperació i reutilització aprofitant la mateixa logística del supermercat.  

La cadena d’alimentació BonÀrea ha posat en marxa des del mes de maig la iniciativa RetornA per incentivar la devolució d’un tipus de safata de plàstic amb què envasen alguns dels seus productes carnis. En el moment de la compra, la persona que adquireix el producte paga un dipòsit de 45 cèntims. Un cop a casa, ha de separar els dos elements que conformen l’envàs: el film de plàstic fi que està en contacte amb el menjar de la safata de plàstic rígid que aporta seguretat i estructura a l’envàs. Per cada safata retornada a la botiga, el client rep 50 cèntims. Les safates són recollides diàriament i portades a les instal·lacions de Guissona per ser revisades i higienitzades abans de poder-se utilitzar fins a 50 vegades. Al final de la seva útil, les safates són 100% reciclables.     

El sistema es troba en fase de prova pilot a la xarxa de botigues físiques de Guissona i la província de Tarragona i s’està fent amb les safates de filet de pollastre, un dels productes més consumits. L’objectiu és ampliar el nombre de productes i botigues on el servei estigui disponible a mesura que es consolidi el model.  

Per la seva banda, els supermercats ecològics Veritas van llançar l’abril de 2024 el projecte “Retorna, reutilitza i torna a començar” per promoure el retorn de les ampolles de vidre de les seves cremes de verdures i gaspatxo. Per cada ampolla retornada, el client rep una recompensa de 10 cèntims sense necessitat de cobrar un dipòsit previ en el moment de la compra. La iniciativa va aconseguir recuperar més del 30% de les ampolles durant el primer any de recorregut. 

Veritas també col·labora amb la marca d’aigua mineral Sant Aniol des de 2021 per incentivar el retorn d’ampolles de vidre premiant la clientela amb 35 cèntims per ampolla retornada en una selecció de les seves botigues. 

Al seu torn, els grups Ametller Origen i Cacaolat han implementat des de 2022 un sistema de devolució per a les ampolles d’un litre de llet Letona en envàs de vidre amb l’objectiu d’allargar el cicle de vida de les ampolles, que poden ser reutilitzades més de 30 vegades abans de ser dipositades al contenidor verd.  

El model de retorn de les ampolles de vidre, també present al sector de l’hostaleria i a botigues de barri, consisteix a aplicar un dipòsit que se suma al preu de venda del producte. En el moment de la devolució, el client pot optar per recuperar l’import del dipòsit o descomptar-lo del preu d’una nova ampolla. 

D’acord amb el que fixa el Reial decret 1055/2022 d’envasos i residus d’envasos, a partir de l’1 de gener de 2025, els establiments minoristes amb més de 300 metres quadrats han d’oferir un mínim de quatre tipus de begudes en envasos reutilitzables i disposar d’un sistema de retorn d’aquests envasos. A més, des de l’1 de gener de 2027, tots els comerços minoristes hauran d’incloure almenys una referència de beguda en envàs reutilitzable. 

La indústria agroalimentària viu un procés de transformació i adaptació per garantir el compliment de les obligacions i els objectius que marca la normativa europea en matèria d’envasos i residus, com la participació en sistemes de dipòsit, devolució i retorn (SDDR).  

Alhora, el sector s’adapta a les noves tendències i hàbits de consum. Per una banda, destaca més consciència ambiental de les persones consumidores i per l’altra, una menor planificació de la compra i una creixent demanda de productes preparats llestos per emportar i consumir, fet que implica una generació més elevada de residus.