Inici / actualitat

ACTUALITAT

Manresa inaugura un sistema de reciclatge pioner: porta a porta per als comerços i contenidors amb targeta per a les llars
27/06/2024

La capital del Bages se situa a l’avantguarda del reciclatge, convertint-se en la primera gran ciutat catalana en implantar un sistema avançat de recollida de residus. La ciutat ha implementat un model mixt que funcionarà per a tots els residents, el qual es realitzarà mitjançant dos sistemes diferents, el sistema porta a porta per a comerços i equipaments -ja en funcionament des del passat desembre-, i contenidors tancats amb obertura mitjançant una targeta per als residents de les llars. L’objectiu principal del canvi de model és doblar el percentatge de recollida selectiva de la ciutat, que actualment està entre el 40 i 45%.

Aquest sistema s’aplica pels contenidors d’envasos, orgànica i la fracció resta (rebuig), que portaran incorporada l’obertura mitjançant una targeta. En aquest sentit, els contenidors de la fracció envasos i orgànica es podran obrir de manera il·limitada, a excepció del rebuig, el qual només es podrà obrir un cop per setmana. Els contenidors del vidre, el paper i el cartró romandran oberts.

Durant el passat mes de juny, s’han incorporat els contenidors als barris de la Balconada, Cal Gravat, la Sagrada Família i la Font, amb l’objectiu que s’acabi estenent el nou sistema a tota la ciutat.    

La campanya d’informació s’ha realitzat a partir de l’enviament de cartes al veïnat, amb una breu explicació del nou sistema i del procediment a seguir per adherir-se al nou model de recollida selectiva. Addicionalment s’ha efectuat la programació de sessions informatives i l’obertura de dos locals als barris, pel tal que els veïns puguin anar a recollir les targetes que permeten l’obertura dels contenidors.

Cal destacar que aquest model de recollida selectiva implantat a la ciutat de Manresa és fruit d’un procés participatiu que es va dur a terme durant el 2020, on el 80% dels participants van estar d’acord en la implantació d’aquests tipus de contenidors.

Tot i que el nou sistema implica un impacte important per a la ciutadania, s’ha valorat positivament l’acollida que ha tingut entre els veïns dels barris on s’ha establert.

En aquest context, els recomanem que consultin la següent actuació de la Plataforma on s’explica la incorporació de sistemes d’obertura mitjançant targeta magnètica en els contenidors de recollida de residus (consultar aquí).

Subscriu-te al butlletí
de Residus Municipals
per estar al dia de totes
les novetats

Nom i cognoms *
Adreça electrònica *
Àmbit Professional
Organisme