Inici / actualitat

ACTUALITAT

Reus posa en marxa una prova pilot amb catorze contenidors intel·ligents
05/06/2024

El passat mes d’abril, l’Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Via Pública i l’empresa concessionària del servei de neteja i recollida de residus, Reus Net, va iniciar una prova pilot per tal d’escollir el nou sistema de contenidors intel·ligents, amb l’objectiu  d’incrementar els índexs de recollida selectiva a la ciutat i assolir les normatives europees en matèria de recollida selectiva. El consistori pretén reduir el pes de la fracció resta i fomentar l’orgànica, per tal de poder implantar una taxa d’escombraries més justa.

Els nous contenidors estan controlats per un sistema d’obertura amb prèvia identificació de l’usuari, mitjançant una targeta personalitzada o una aplicació per a dispositius mòbils.

Aquesta prova inicialment es durà a terme als barris de Mas Carpa, Xalets Quintana, Sant Joan i Blancafort, i afectarà únicament als contenidors de resta i d’orgànica. En aquest sentit, a cada barri s‘ha realitzat la instal·lació d’un sistema tecnològic diferent, per tal de conèixer les diferents prestacions de cada tecnologia.

El sistema funciona apropant la targeta identificativa o el dispositiu mòbil amb l’aplicació corresponent al lector incorporat al contenidor. La validació desbloqueja la tapa del contenidor i permet dipositar les bosses d’escombraries corresponents.

La campanya d’informació l’ha realitzat la regidoria de Via Pública a partir de reunions amb la Federació d’Associacions de Veïns de Reus i les entitats veïnals dels quatre barris. Amés de les reunions, també s’han establert punts d’informació, s’han mobilitzat informadors ambientals a peu de carrer i s’ha habilitat un telèfon i un correu electrònic per resoldre possibles dubtes a la ciutadania.

L’objectiu de la implantació del nou model de contenidors intel·ligents és incrementar l’índex de recollida selectiva del 40% actual al 55% l’any 2025, com marca la normativa de la Unió Europea.

Addicionalment, el sistema d’identificació permet obtenir dades de les aportacions de resta i orgànica per domicili, i en un futur poder aplicar possibles bonificacions a la taxa d’escombraries, així com reduir la generació de la fracció resta i la seva incineració, conscienciar sobre la generació de residus i augmentar la sensibilització ambiental.

En aquest context, els recomanem que consultin la següent actuació de la Plataforma on s’explica la incorporació de sistemes d’obertura mitjançant targeta magnètica en els contenidors de recollida de residus (consulta aquí).

Subscriu-te al butlletí
de Residus Municipals
per estar al dia de totes
les novetats

Nom i cognoms *
Adreça electrònica *
Àmbit Professional
Organisme