Inici / actualitat

ACTUALITAT

Avançar cap a la descarbonització total, objectiu de la Sisena Edició del Wasteinprogress
29/04/2024

La passada setmana, del 16 al 18 d’abril, es va celebrar la Sisena Edició del Fòrum de Gestió de Residus Municipals #wasteinprogress, al Palau de Fires de Girona. L’esdeveniment d’aquest any ha pres com objectiu posar en comú les eines que necessiten els municipis per avançar cap a la descarbonització, fomentant la prevenció i reutilització d’envasos i promovent l’economia circular, potenciant a la reparació, la reutilització i el reciclatge.

El Congrés ha comptat amb ponents internacionals de països com Estònia, França, Suècia, Regne Unit i Àustria, entre d’altres, atraient a unes 1.700 persones. A més, ha comptat amb la presència d’empreses que acompanyen a les administracions en el procés de millora de la gestió dels residus, que contribueixen a la consecució dels objectius i resultats de reciclatge i són un espai de connexió entre el sector públic i privat. En aquest sentit, es van dur a terme ponències, expositors, debats i taules rodones, per a explicar experiències tant en l'àmbit internacional, estatal com català, generant donant a conèixer els models i propostes més innovadores del sector.

Els nous reptes en la gestió dels envasos i els plans i estratègies per prevenir residus i combatre el malbaratament alimentari han estat els eixos vertebradors de les tres jornades. La temàtica tractada, és a dir, el desenvolupament de polítiques municipals per prevenir els residus i aconseguir la descarbonització total, ha estat el fil conductor de cadascun dels tres dies.

Concretament, el primer dia es va centrar en la reutilització i la preparació per a la reutilització, on es van presentar accions com el primer centre comercial que ven exclusivament articles reparats o de segona mà a Suècia, o els centres de reutilització i préstec d’eines a Àustria, entre d’altres. El segon dia es van abordar nous reptes en la gestió d’envasos, on es van presentar diversos sistemes innovadors de envasos reutilitzables per emportar (take away) i l’estratègia de reducció d’envasos d’un sòl ús en esdeveniments públics a Tallin (Estònia), entre d’altres. Per últim, el tercer dia es va enfocar en la planificació i les estratègies municipals de prevenció, exposant-se el pla de residus de la ciutat de París de cara als Jocs Olímpics i Paralímpics, les iniciatives de reducció de malbaratament alimentari a Londres o el Pla Nacional de Gestió de Residus d’Economia Circular de Irlanda, entre d’altres.

Subscriu-te al butlletí
de Residus Municipals
per estar al dia de totes
les novetats

Nom i cognoms *
Adreça electrònica *
Àmbit Professional
Organisme