Inici / actualitat

ACTUALITAT

Maresme Circular publica un manual per prevenir el malbaratament alimentari
27/03/2024

Maresme Circular, la marca del Consorci de Residus del Maresme, ha publicat el Manual per a la prevenció del malbaratament alimentari en el sector de la restauració i els menjadors escolars. El document es va presentar el passat dimarts 12 de març a Mataró, concretament a la seu de la Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM), en el marc d’una jornada de formació dirigida al sector de la restauració. 

Aquesta iniciativa és una de les múltiples actuacions que Maresme Circular, en col·laboració amb Rezero, està duent a terme per tal d’evitar el malbaratament alimentari a la comarca. L’actuació s’emmarca dins del Pla de Prevenció de Residus del Maresme, el qual pretén reduir un 26,4% la generació de residus en el període 2010 – 2027.

A nivell europeu, l’any 2020 es van malbaratar una mitjana de 127 kg d’aliments/habitant, segons un estudi realitzat per Eurostat. D’altra banda, a Catalunya es malbaraten prop de 260.000 tones d’aliments anualment, que equival a 35 kg d’aliments per persona i any (Agència de Residus de Catalunya, 2012).

El principal objectiu del manual és detallar el marc normatiu vigent en matèria de malbaratament alimentari, aportar exemples de bones pràctiques en l’àmbit de la prevenció i sensibilitzar a centres escolars i restaurants sobre la importància de prendre consciència del valor econòmic i nutricional dels aliments. La publicació del manual respon a la nova normativa que ha entrat en vigor el primer semestre del 2024, i que estipula que aquells restaurants amb més de 10 treballadors hauran d’implementar un pla contra el malbaratament alimentari.

Aquesta, però, no és la única actuació possible per a combatre el malbaratament alimentari. Dins del Pla de Prevenció de Residus del Maresme s’estan impulsant altres accions, com ara tallers de cuina alternatius, la creació d’un circuit d’aprofitament d’excedents alimentaris al Masnou, o sessions formatives destinades a menjadors i restaurants.

En aquest context, els recomanem que consultin les següents actuacions de la Plataforma on s’explica la promoció de la compra i el consum responsable d’aliments a la ciutadania (consulta aquí) i la implementació de mesures per a millorar els circuits d'aprofitament d'excedents alimentaris als centres educatius, hospitals i restauració (consulta aquí).

Subscriu-te al butlletí
de Residus Municipals
per estar al dia de totes
les novetats

Nom i cognoms *
Adreça electrònica *
Àmbit Professional
Organisme