Inici / actualitat

ACTUALITAT

Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars
19/06/2023

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha publicat una nova guia sectorial per ajudar els menjadors escolars a prevenir el malbaratament alimentari. La guia, realitzada en col·laboració amb el Departament d’Educació i diverses entitats i empreses del sector, s’ha presentat oficialment a l’Institut Escola Mossèn Cinto de Folgueroles (Osona), on ha tingut lloc la Jornada "Prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars" que ha aplegat gairebé un centenar de persones.

La guia preveu 10 passos, entre els quals es destaca la necessitat de quantificar el malbaratament alimentari en cada fase del procés per detectar punts crítics i implementar millores, així com tenir personal ben format en la temàtica i un programa educatiu per a la sensibilització dels infants i joves.

Així mateix, la guia ofereix al sector una eina de referència per complir amb una de les obligacions establertes per la Llei 3/2020, de l'11 de març, per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari per als agents de la cadena alimentària, excepte les microempreses, que és disposar d'un pla de prevenció del malbaratament alimentari.

Mòdol ha afegit que els centres educatius també tenen la responsabilitat de dissenyar programes d'educació per a la reducció del malbaratament alimentari, i que aquesta guia els ajudarà a impulsar accions de sensibilització dirigides a tota la comunitat educativa per abordar aquest repte global des de l'acció quotidiana i local.

La secretària de Transformació Educativa, Núria Mora, ha subratllat la importància de la guia com a eina per facilitar la tasca de conscienciació, informació i educació sobre les pèrdues i el malbaratament alimentari, més enllà dels límits del propi menjador escolar.

Addicionalment, durant la jornada s'han presentat casos d'èxit d'empreses i entitats gestores d'àpats als menjadors escolars que ja estan prenent mesures per prevenir i minimitzar el malbaratament alimentari.

En aquest context, els recomanem que consultin les següents actuacions de la Plataforma on s’expliquen promoció de la compra i el consum responsable d’aliments a la ciutadania (consulta aquí) i la implementació de mesures per a millorar els circuits d’aprofitament d’excedents alimentaris als centres educatius, hospitals i restauració (consulta aquí).

Més informació.

Subscriu-te al butlletí
de Residus Municipals
per estar al dia de totes
les novetats

Nom i cognoms *
Adreça electrònica *
Àmbit Professional
Organisme