Inici / actualitat

ACTUALITAT

Barcelona posa en marxa un servei de recollida de roba a domicili
15/03/2023

A principis de febrer d’enguany, l’Ajuntament de Barcelona posava en marxa un servei gratuït de recollida a domicili de residus tèxtils. Aquesta iniciativa té per objectiu complementar els punts verds i els contenidors taronges ubicats a la via pública, els quals la ciutadania pot dipositar les peces de roba que ja no utilitzi.

Actualment, només un 11% de la roba que llença la ciutadania de Barcelona arriba als contenidors corresponents i, des del consistori, s’ha proposat augmentar aquesta xifra fins al 15%, disminuint també l’impacte ambiental associat a aquests residus. Aquesta proposta pretén augmentar la recollida selectiva de roba i material tèxtil, per tal què aquests residus puguin ser reutilitzats o reciclats.

En aquest sentit, per tal de fer un ús correcte d’aquest nou servei, l’usuari haurà de trucar al 010 i pactar una franja horària de recollida (de dilluns a divendres en horari de matí de 9h a 11h30 i d’11h30 a 14h i en horari de tarda de 15h a 17h i de 17h a 19h). La recollida en dissabtes només tindrà lloc en la franja horària de matí, mentre els diumenges i festius no hi haurà servei de recollida.

No obstant això, de cara a sol·licitar una recollida, serà necessari que la roba ocupi, com a mínim, cinc bosses d’escombraries de mida domèstica (60 x 54 cm) o tres bosses d’escombraries de mida industrial (68 x 54 cm). En el cas de persones amb mobilitat reduïda acreditada, aquesta quantitat mínima es redueix en dues bosses d’escombraries domèstiques o una bossa d’escombraries de mida gran.

Addicionalment, la ciutadania també disposa de 229 punts de recollida de roba en espais públics. A aquests, cal sumar la recollida privada gestionada per entitats socials. En total, l’any 2022 es van recollir un total de 2.538.964 kg.

La recollida d’aquesta fracció de residus l'efectuen dues entitats socials sense ànim de lucre, Formació i Treball i Solidança. En aquest context, de la totalitat del tèxtil que es recull, el 60% es reutilitza en botigues de segona mà, es dona a Serveis Socials o s’exporta. Un 39% es recicla i es torna a fer fil per confeccionar roba de nou. Finalment, el 4% restant no es pot aprofitar i s’ha de gestionar via valorització energètica i/o eliminació.

Amb aquest nou servei, la ciutat de Barcelona s’alinea amb el requisit normatiu establert per la Llei de Residus estatal que aplica als ens locals de disposar d’un servei de recollida separada del tèxtil abans del 31 de desembre de 2024.

En aquest context, els recomanem que consultin la següent actuació de la Plataforma on s’explica el desenvolupament de mitjans específics per a la recollida de residus tèxtils (consulta aquí).

Subscriu-te al butlletí
de Residus Municipals
per estar al dia de totes
les novetats

Nom i cognoms *
Adreça electrònica *
Àmbit Professional
Organisme