Inici / actualitat

ACTUALITAT

Montornès del Vallès engega la campanya de sensibilització “Juguem net. És fàcil, fem-ho bé!”
31/01/2023

El passat dimecres 11 de gener, l’Ajuntament de Montornès del Vallès va presentar la nova campanya de sensibilització “Juguem net. És fàcil fem-ho bé!” en matèria de recollida selectiva de residus domèstics. L’objectiu principal de la campanya és sensibilitzar als veïns sobre la importància de promoure un municipi més net i sostenible, així com donar veu a bones pràctiques relacionades.

La campanya posa el focus en cinc aspectes: la recollida selectiva, els residus voluminosos, les deixalleries, els excrements de les mascotes i les papereres situades a la via pública.

Un dels principals canvis s’ha produït en el sistema de recollida de voluminosos, atès que es preveu que sigui a demanda. Els horaris de recollida continuen sent els dimarts i divendres al matí, amb el dipòsit de voluminosos els dilluns i dijous al vespre, com s’ha estat realitzant fins ara.

No obstant això, la novetat del servei rau en què els usuaris han de contactar prèviament per sol·licitar el servei a través d’un número de telèfon o mitjançant l’aplicació Whatsapp. A través d’aquest número de telèfon, es confirma la disponibilitat per realitzar una recollida, es poden dipositar un màxim de 5 objectes per sol·licitud i s’han de localitzar de forma endreçada, a la vorera, al costat dels contenidors (no al davant), en un lloc ben visible però sense obstaculitzar el pas de vehicles i vianants.

En cas de no seguir aquest procediment, el servei de recollida no retira els residus voluminosos i els hi col·loca un adhesiu amb les corresponents instruccions a seguir. De moment, aquest avís només té caràcter informatiu i no sancionador.

Per la resta de temes, els esforços se centren en la sensibilització mitjançant tríptics, punts d'informació, imants o vídeos que s'aniran distribuint durant les properes setmanes. A més, s’han enganxat uns vinils a tots els contenidors recordant com s'han d'utilitzar i quins residus s’han de dipositar en funció de la fracció.

Per altra banda, des del consistori també es vol treballar per incentivar l’ús de la deixalleria. Per aquest motiu, es preveu que els usuaris que facin ús d’aquest servei puguin aconseguir un descompte de fins a un 20% a la taxa anual d’escombraries. El principal objectiu de la campanya és que els ciutadans coneguin aquestes bonificacions i també els desavantatges que suposa no segregar en origen correctament els residus generats.

Segons dades de l'Ajuntament, Montornès del Vallès té actualment una taxa de recollida selectiva del 41,6%, xifra que es troba dins la mitjana catalana però lluny dels objectius fixats per part de la Unió Europea. En aquest sentit, un altre dels objectius que busca aquesta campanya és evitar l’encariment del servei associat a una incorrecta gestió dels residus municipals, el què podria repercutir en un increment de les taxes d’escombraries.

En aquest context, els recomanem que consultin les següents actuacions de la Plataforma on s’expliquen la realització de campanyes de sensibilització que incorporin els beneficis ambientals i econòmics de la recollida selectiva (consulta aquí) i la incorporació de sistemes de bonificació de l’Ordenança Fiscal a nivell domiciliari per ús de la deixalleria (consulta aquí).

Subscriu-te al butlletí
de Residus Municipals
per estar al dia de totes
les novetats

Nom i cognoms *
Adreça electrònica *
Àmbit Professional
Organisme